Det var så här det hela började...


Mina första kontakter med angloaraber ägde rum under början av 1970-talet och då hos Antoni Chlapowski på Ridsportcenter, Svenamo Gård utanför Värnamo. Det handlade om polska angloaraber som han tog in för sin verksamhet och för tävling. Underbara hästar i alla bemärkelser. Man var helt såld!
Det var dock inte förrän tio år senare som jag köpte min första angloarab. Det var nio månader gamla Rebecca som såldes av Gitte Ehnberg, Höör och uppfödare var Charlotta Liljefors, Munga Stuteri.
Efter att ha varit och hälsat på Charlotta och alla hennes hästar (engelska och arabiska fullblod) några år senare föll det sig så att vi köpte in Miss Forsyte xx (då dräktig med Danser ox) 1988 av henne.
Sedemera har ytterligare hästar från Charlotta hamnat på Stensnäs; Svarta Maja xx,
El-Hiko ox och Road Block xx.

Under åren har det fötts 30 angloarabiska fullblod på stuteriet.
Vi har haft äran att få fram inte bara en utan två godkända hingstar ur vår egna avel, Kilroy och Zalmiyac. Båda är sedan 2010 godkända på livstid i tyska avelsförbundet Mecklenburg-Vorpommern Verband. Kilroy är dessutom godkänd på livstid i SAAF sedan 1998.
Zalmiyac har fr o m 2013 även blivit godkänd i ASVH genom s.k "ett-sto-licens" Detta är en
stor milstolpe för oss som uppfödare.
De uppfödningar som hittills blivit visade på utställning har blivit högt bedömda med både guld och silverplaketter, klassvinnare och Best-In-Show.
Stuteriet kan även ståta med en avkomma, Zalmiyac, som blivit förärad en 10:a för sin typ! Denna höga typ-poäng har aldrig någonsin tilldelats en angloarab i Sverige tidigare.
Även tävlingsmässigt har flera av våra angloaraber hållit sig väl framme. Bland starter/placeringar kan nämnas i dressyr t o m Prix St Georg/Msv B och i hoppning t o m 130/120.
Vår målsättning är att avla fram vackra, lätthanterliga hästar med bra gångarter, hoppförmåga, utmärkt temperament och med egenskaper att kunna prestera på tävlingsbanan.
Vi avlar endast på de tre fullblodsraserna (arabiskt, engelskt och angloarabiskt) alltså ingen inblandning av annat blod av något slag när det gäller vår angloavel.
Vi håller också hårt på 25% -regeln, d v s inte mindre än 25% arab-blod.
I och med att avelsklimatet inom den svenska angloaveln har sjunkit så katastrofalt så finns inget avelsmaterial att använda till de ston som kan vara lämpliga för denna avel. Det måste finnas en bredd på hingstmaterialet både när det gäller arab-, anglo- och engelska fullblodshingstar om det skall fungera. En hingst kan som de flesta vet inte passa alla ston.
Med detta konstaterande så ser många, och även vi, ingen annan utväg idag än att avla vidare på annan ras eller som alternativ; avla angloarabiska fullblod genom annat förbund.

                                                                                                                 

                                                                                                                                                                         Lena Bengtsson